ФІТОТЕРАПІЯ - ЛІКУВАННЯ ЛІКАРСЬКИМИ РОСЛИНАМИ

Головна сторінка

Енциклопедія лікарських рослин

Фітотерапія

Народна медицина

Народні рецепти для лікування

Виберіть букву, з якої починається назва лікарської рослини:

-А- -Б- -В- -Г- -Д- -Е- -Є- -Ж- -З- -І- -И- -Й- -К- -Л- -М- -Н- -О- -П- -Р- -С- -Т- -У- -Ф- -Х- -Ц- -Ч- -Ш- -Щ- -Ю- -Я-
мед

Виды меда

витамины

Витамины

подушка

Лечебная подушка

прополисная мазь

Прополисная мазь

 
 
 

Шипшина собача

шипшина Лат. – Rosa canina рос. – Шиповник, англ. – Dog rose

Родина Розовi – Rosaceae

Опис шипшини

Шипшина – кущ з довгим, прямим чи пониклим стеблом, досягає до 4 м завдовжки, вкритий численними твердими колючими шипами. Листки шипшини непарноперисті, з 5-7 яйцеподiбними, гостро зубчастими по краю листочками, опушені зісподу, з прилистками, зрослими з черешками. Квiтки шипшини звичайно розмiщенi по кiлькa на верхівці гілок, рожеві і дрібні, білого кольору. Віночок 5-пелюстковий, чашечка 5-листкова, не опадаюча, тичинки численні. Плід шипшини - м'ясистий, яскраво-червоний, порожнистий, всередині з численними волосками і багатьма жовтуватими і твердими насінинами. Рослина цвіте у травні–червні.

Поширення шипшини

Шипшина трапляється по краях полів, доріг, на луках, у лісах, серед чагарників і по гірських місцях.

Лікарська сировина шипшини

Плід шипшини – Fructus Rosae (Fructus Cinosbati).

Плоди шипшини збирають за кілька днів до повного їх достигання, коли стануть яскраво-червоними і твердими – у вересні–жовтні. Сушать швидко в сушарці при температурі до 100 С. Це зберігає вміст вітаміну С і запобігає шкідливому впливу ферментів. Сушіння плодів шипшини можна здійснювати у затінку, але при цьому втратиться частка вмісту вітамінів. Висушений плід має оранжево-червоне чи темно-червоне забарвлення і кисло-терпкий на смак Запаху нема. Зберігають у темному, провітрюваному і сухому місці.

Хімічний склад шипшини

Плоди шипшини містять дубильні речовини (2-3%), інвернтний цукор (10-14%), цукрозу (близько 2,5%), пектин (до 11%), лимонну і яблучну кислоти, ванілін (сліди), ефірну олію, флавоноїди (кемпферол, кверцетин, ізоквецитрин, рутин), нікотинову кислоту, вітамін С (0,5%), вітамін В1, В2, К, Р, каротин, лікопан, фосфор, кальцій, калій, магній тощо.

Дія і застосування шипшини

Завдяки багатому вмісту вітамінів і флавоноїдів плоди шипшини мають різнобічну дію. Виявляють діуретичну, кровоспинну і в’язку дію.

Плоди шипшини знижують вміст холестерину у крові, уповільнюють відкладання атеросклеротичних бляшок у кровоносних судинах.

У плодах шипшини наявні вci вiтамiни - С, Р, В, Е, К і каротин. Вони активiзують ензимну систему, посилюють регенерацiю тканин, синтез гормонів і впливають благотворно на вуглеводний обмiн та проникнiсть судин. Вміст вітаміну Р сприяє зменшенню крихкостi капiлярiв, допомагає використанню аскорбінової кислоти органiзмом.

Biтамін К бере участь в творенні протромбiну i впливає на нормальне зсiдання крові. Інші вітамiни мають важливi фізіологічні функцiї. Плоди шипшини дiють сприятливо при авiтамiнозi та як змiцнювальний засiб у реконвалесцентний період.

Плоди шипшини використовують при затримці рідини в організмі, піску і каменях в сечових шляхах, жовчно-кам’яній хворобi, амфодонтозi, маткових кровотечах, виснаженнi органiзму, при атеросклерозі, як засiб, що пiдвищує опірні сили органiзму в боротьбi проти місцевої чи загальної інфекції та інтоксикаціїх (скарлатина, дифтерія, пневмонія, кашлюк тощо), при повільнозагоюваних ранах, для нормального зростання кісток при переломах, при зниженнi секреторної діяльності шлунка, для полiпшення кровотворної функції кісткового мозку та обміну речовин в органiзмi.

Плоди шипшини використовують і для лікування бронхіальної астми завдяки зменшенню фібриногену і глобулінів, кiлькiсть яких збільшується при надходженнi в органiзм сухих білків. При катаракті зменшений вміст вітаміну С у склерi, отже, застосування чаю з шипшини корисне. Iстотний ефект спостерігається i при деяких iнших очних захворюваннях – геморагiчний атеніт, крововиливи в скловидне тіло тощо.

Народна медицина рекомендує плоди шипшини (шипшинове борошно – по 1 ч.л. після їди) при альбумії, дiабетi, кашлюку, важкій уринi, втомі, дизентерiї, бешисi, кровохарканні, ряснiй менструації, випадiннi прямої кишки, при слiзливостi очей (промивання вiдваром) та iн.

Спосiб застосування шипшини

Внутрiшньо плоди шипшини застосовують у формi вiдвару. 2 ст.л. оплоднiв (гiпантiїв) шипшини заливають 400 г окропу. Попередньо настоюють 6-7 год. Варять 3 хв. Пiсля процiджування вiдвар шипшини приймають тричi на день по 120 г пiсля їди.

В'яжуча дiя шипшини досягається вiдваром з усього плода з насiнням. Лiкування шипшиновим чаєм триває 2-3 мiсяцi кiлька разiв на рік – залежно вiд складностi захворювань.

Щоб запобiгти розпаду вітаміну С, варто чай випивати одразу ж після приготування. Корисна лiкарська форма – шипшинове вино. Готується iз 500 г поодрiбнених сухих плодiв шипшини або з 1 кг свiжих плодiв, 500 г цукру i 5 л води. Настоюють протягом 6 днiв. Отриману рiдину п'ють замість води.

бадан

Народные средства от всех болезней

ингаляции

Ингаляции

температура

Как сбить температуру у ребенка?

 
 
 
 
 
 
 

 

антиоксиданты лечение воском водоросли атеросклероз эфирные масла

Антиоксиданты

Лечение воском

Бурые водоросли

Атеросклероз

Эфирные масла

лечение цветом яблочный сок фэн-шуй язык диета

Лечение цветом

Яблочный сок

Фэн-шуй для денег

Диагностика по языку

Средиземномо-рская диета

растения волосы биостимуляторы гомеопатия камни

Энергия растений

Укрепление волос

Биостимуляторы

Гомеопатия

Лечение камнями

 
Обратная связь: info@fitovita.com.ua © Все права защищены. 2010 год