ФІТОТЕРАПІЯ - ЛІКУВАННЯ ЛІКАРСЬКИМИ РОСЛИНАМИ

Головна сторінка

Енциклопедія лікарських рослин

Фітотерапія

Народна медицина

Народні рецепти для лікування

Виберіть букву, з якої починається назва лікарської рослини:

-А- -Б- -В- -Г- -Д- -Е- -Є- -Ж- -З- -І- -И- -Й- -К- -Л- -М- -Н- -О- -П- -Р- -С- -Т- -У- -Ф- -Х- -Ц- -Ч- -Ш- -Щ- -Ю- -Я-
мед

Виды меда

витамины

Витамины

подушка

Лечебная подушка

прополисная мазь

Прополисная мазь

 
 
 

Чорниця

чорницяЛат. – Vaccinium myrtillus рос. – Черника, англ. – Bilberry-bush

Родина Bepeскові – Еricaceae

Опис чорниці

Чорниця – чагарник до 30-50 см заввишки, з дуже розгалуженими, тонкими, ребристими, зеленими стеблами. Листки чорниці чергові, яйцеподібні, сильно зубчасті, на коротких черешках, опадаючі восени. Квітки чорниці блідо-рожеві, поодинокі, розміщені в пазухах листків, з 5-листковою чашечкою, 4-5 пелюстковим віночком і 8-10 тичинками. Маточка складається з 4-5 плодолистків, з 4-5 гніздою зав’яззю. Плід – багатонасінна сферична ягода із сизо-синім нальотом на поверхні, кульоподібна, чорно-фіолетова, соковита, солодко-кисло-терпка на смак, з багатьма дрібними світло-коричневими пів місяцевими насінинами.

Лікарська сировина чорниці

Листя і плоди чорниці – Folia et Fructus Myrtilii.

Розвинене листя чорниці збирають у період цвітіння в суху погоду (травень–червень). Сушать у затінку чи в сушарці при температурі 45 С. Висушене листя чорниці має зелений колір і терпке на смак, запаху нема.

Плоди чорниці достигають у липні–вересні, їх сушать у затiнку чи в сушарцi при темпеpaтypi до 70 С. Висушенi плоди чорнi, зморшкуватi, iз слабким запахом i кисло-солодкi на смак. Зберiгають в сухому, провiтрюваному примiщеннi. Допускається вміст вологи у плодах до 21%.

Хiмiчний склад чорниці

Cyxi листки чорниці мicтять танін (пiрокатехiни – 5-10 %), глiкозиди мiртилiн i неомiртилiн, флавоноїди кверцетин, iзокверцетин i кверцитрин, олеїнову, урсулову i xiнну кислоти, вітамін С, каротин, ефiрну олiю тощо. Плоди мiстять танiни (до 12%), мiртилiн, яблучну i лимонну кислоти, цукри, пектини, вітамін С, каротин, арбутин, антоцiани, вiтамiни групи В, iнозит тощо.

Дiя i застосування чорниці

Лiки з чорницi дiють адстрингентно (в'яжуче) i протизапально при дiареї у дитячому вiцi, запаленнi сечового мixypa i кишечника (гострі i хронiчнi ентероколіти з діареєю, гнильні процеси у кишечнику), афтозних стоматитах, фарингiтах, при деяких шкiрних захворюваннях.

Експериментально встановлено, що вiдвар чорницi дiє бактерицидно на колi-бактерiй, бацилу Еберта, бацилу Гертнера. Пiд дiєю органiчних кислот чорниці полiпшується склад кишкової флори. Пектинові речовини адсорбують кишковi токсини, дубильнi речовини ущiльнюють слизову оболонку i утворюють щiльну бiлкову плiвку, яка захищає клiтини вiд рiзних подразникiв. Завдяки цьому зменшуються болi i запальнi явища. Зменшуються секрети, уповiльнюються перистальтика i поліпшується всмоктування у кишечнику.

На експериментальних тваринах доведено, що гіпоглікемічний ефект рослини зобов'язаний мiртилiну i неомiртилiну, якi мають iнсулiноподiбну дiю. Чорницю успіхом використовують при лiкуваннi цукрового дiабету, загальний склад дiє благотворно на пiдвищення апетиту i полiпшення травлення.

Oкрім того, чорниця має ефект руйнування каменів при калькульозi в жовчному мixypi i нирках. Застосовується при гiпохромнiй анемії тощо.

В очнiй практицi для лiкування діабетичної ретинопатiї застосовують плоди чорницi – свiжi чи в формi компоту. Їх сприятлива дiя пов'язана з антоцiанозидом, який вона мicтить i який полiпшує зiр.

Народна медицина послуговується чорницею i при геморої, хронiчному бронхiтi, болях у шлунку з блюванням, бiлях, дурному запаху з рота. Використовують сушенi плоди чорниці як протизапальний засiб при дiареї, запаленнi шлункового тракту, сечового мixypa, горла, а також при шкiрних захворюваннях.

Спосiб застосування чорниці

Свiжi плоди чорницi (50-100 г) приймають при гастритi та колiтi. 3 сухих плодiв готують настойку: 1 ст.л. ягiд настоюють в 200 г холодної води протягом 8 год (денна доза). Напар готують з 0,5 ст.л. нарiзаних сухих плодiв або 1 ст.л. листя i 200 г окропу. Настоюють 2 год.

Напар приймають по 100 г тричi на день до їди (при запаленнi шлунково-кишкового тракту i при дiабетi). При дiабетi можна замiсть води пити вiдвар з 3 ст.л. сухих плодiв чорниці i 1 л води. Варять 15 хв. Плоди чорниці використовують як вітамінну сировину.

Рецепты из черники

Черника при сахарном диабете

Для диабетиков эффективным средством снижения глюкозы в крови считается настой из свежих или высушенных листьев черники, собранных до цветения (4-5 ст.л. на 1 л кипятка; парить 20 мин, не доводя до кипения; пить вместо чая по 2 стакана в день). Заваренный черничный лист имеет приятный вкус и красивый цвет. Напиток этот полезно пить всем...>>

бадан

Народные средства от всех болезней

ингаляции

Ингаляции

температура

Как сбить температуру у ребенка?

 
 
 
 
 
 
 

 

антиоксиданты лечение воском водоросли атеросклероз эфирные масла

Антиоксиданты

Лечение воском

Бурые водоросли

Атеросклероз

Эфирные масла

лечение цветом яблочный сок фэн-шуй язык диета

Лечение цветом

Яблочный сок

Фэн-шуй для денег

Диагностика по языку

Средиземномо-рская диета

растения волосы биостимуляторы гомеопатия камни

Энергия растений

Укрепление волос

Биостимуляторы

Гомеопатия

Лечение камнями

 
Обратная связь: info@fitovita.com.ua © Все права защищены. 2010 год